El paper indestructible de la dona al Vietnam, clau pel comerç just

Mai és massa tard per reivindicar el paper de la dona i la seva importància en la societat. I des de XiuXiu volem fer-ho per agrair a les dones del Vietnam, les mateixes que fan possible que les postals XiuXiu siguin tan especials. Perquè les postals expliquen històries, i les nostres contenen les històries de totes i cadascuna de les dones que formen part d’aquest projecte.

La dona al Vietnam

Dona muntant una postal XiuXiu al Vietnam

Les dones són un element clau per l’economia vietnamita. El 2011, el 73,2% de l’ocupació el representava el sector femení. Malgrat aquesta dada tan positiva, les condicions que s’amaguen darrere d’aquesta no ho són tant. L’activitat a la qual es dediquen més és a la producció agrícola, que és el sector més important de la civilització agrícola basada en la collita humida d’arròs. Això vol dir que, malgrat ser essencials en el desenvolupament del país, no es dediquen a altres tipus de tasques, ja que el percentatge de dones escolaritzades és molt inferior respecte al dels homes.

Aquesta manca d’educació es deu, en part, a la importància que té el matrimoni en la societat vietnamita. Per a les dones del Vietnam, el matrimoni és primordial, molt més que l’educació. La seva edat per casar-se oscil·la entre els 20 i els 27 anys. La cultura del Vietnam no concep que la dona es quedi soltera. Com a conseqüència, es queden embarassades en una edat molt primerenca. Així, a part de la producció agrícola, la seva ocupació principal es basa en les feines domèstiques i en l’educació que han de rebre els fills.

Què fa XiuXiu per les dones?

Gran part de la producció de les postals XiuXiu es duu a terme al Vietnam. Allà, les treballadores i els treballadors s’encarreguen del muntatge de les postals.  

Volem augmentar la visibilitat de la dona vietnamita al sector laboral i que es valori la seva tasca, de manera que treballem amb proveïdors on el 90% de treballadores són dones.

XiuXiu fomenta principis de comerç just i vol donar a les seves treballadores la seguretat i l’estabilitat que qualsevol necessita a la seva feina i valorem la seva tasca dia a dia. XiuXiu imparteix una formació d’entre 6 a 12 mesos. En aquesta l’equip pot aprendre tot el que implica fer les postals i que se sentin part d’un projecte.

És important que respectem la seva cultura, de manera que en el moment en què sol·liciten la baixa maternal ens encarreguem que tinguin totes les facilitats perquè aquesta tingui unes condicions dignes. De la mateixa manera, compten amb un sou superior a la mitjana del país en el seu sector.

A XiuXiu som amants del paper, però un dels que més agrada és el paper que juga la dona en la nostra societat.

Dones vietnamites muntant manualment les postals XiuXiu

Els 10 principis de Comerç Just de XiuXiu

El comerç just és una forma d’entendre el comerç en la qual, per sobre del lucre econòmic, es prima la relació entre productors i consumidors. Per a XiuXiu el comerç just és una forma de contribuir al desenvo-lupament econòmic de regions subdesenvolupades al sud-est asiàtic.

Alguns dels punts claus del nostre comerç just són:

  1. Mà d’obra voluntària i en cap cas menor de l’edat legal per a treballar.
  2. Percepció d’un salari digne per part dels treballadors.
  3. Producció en jornades laborals que respecti les vacances i els períodes de descans.
  4. Promoció de polítiques de seguretat i prevenció de riscos laborals.
  5. Dret dels treballadors a associar-se i sindicar-se lliurement.
  6. Existència d’òrgans mixtos a les empreses on es respecta la veu dels treballadors.
  7. Reconeixement del dret dels treballadors a la negociació col·lectiva amb l’empresa.
  8. No discriminació dels treballadors per raó de sexe, raça, color de la pell, religió, etc.
  9. Respecte al medi ambient durant els processos de producció.
  10. Les empreses productores estan involucrades amb el desenvolupament social.

Si vols conéixer més sobre els valors de XiuXiu, clica aquí.

Equip complet de XiuXiu al Vietnam

Gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *