El per què de l’onada de verd a Sant Patrici…

17 de març. Què no saps quin dia és avui? Saint Patrick’s Day (o Dia de Sant Patrici)!

Fem un joc. Tanca els ulls i pensa en Irlanda. La teva ment s’inunda de verd, oi? Els seus paisatges, els colors de la bandera, els colors del seu equip de futbol… Ara pensa en un dels dies de l’any més importants pels irlandesos: avui. T’has adonat que la teva ment no ha canviat de color?

Això és perquè en aquest dia tan commemoratiu els carrers s’omplen de persones vestides de verd i els trèvols inunden les places. Estàs una mica verd i no saps encara de quin dia parlem? T’ho expliquem!

Fotografia de Getty Images

Però, qui va ser Sant Patrici i per què ho celebrem?

El 17 de març és la festa patronal d’Irlanda. Se celebra el Dia de Sant Patrici, patró d’Irlanda. Se celebra el dia de Maewyn Succat (perquè realment no es deia Patrici), home que no va ser canonitzat (per tant, no pot ser sant) i nascut a Britània (no, tampoc és irlandès). Però això ens impedirà passar-nos-ho d’allò més bé avui? I tant que no!

Sant Patrici va ser un home molt cristià i quan va arribar a Irlanda, va convertir-se en missioner. Explica la llegenda que el lloc on avui dia es troba la catedral de Dublín, és lloc on Patrici batejava als feligresos. Era un home molt apassionat, i això ja se sap que es transmet molt fàcil, ja que és conegut per ser introductor de la religió cristiana a una terra que fins ara era pagana.

Com ho feia? Com era Patrici capaç d’explicar una cosa tan complexa com el cristianisme i ensortir-se tan bé? Podríem dir que va ser qüestió de sort, però no. No aniríem mal encaminats perquè ho feia gràcies a un element que avui també es relaciona amb la sort…

El Shamrock! (trèvol pels amics)

Sant Patrici utilitzava un trèvol per ajudar-se a explicar la metàfora de la Santíssima Trinitat, d’on d’un sol tall surten tres fulles diferents, de la mateixa manera que d’un sol Déu surten el Pare, el Fill i l’Esperit Sant.

 

Això ha fet que aquesta planta es converteixi en sinònim de patriotisme a Irlanda, i que sigui el color pel qual els irlandesos formen una onada verda cada 17 de març i omplin els carrers dels seus colors… Bé, això i perquè explica la llegenda que si no vas vestit de verd aquell dia els hi pessigarà un follet.

Si no ho feu, no us pessigarem, però us animem a sortir al carrer avui, a celebrar aquesta festa cada cop més internacional; però sobretot, a cercar incansablement aquest símbol de la bona sortSi en trobeu un amb quatre fulles estareu regalant esperança, fe, amor i bona sort. I si no en trobeu, ja sabeu, sempre podreu regalar una postal XiuXiu i també estareu regalant el millor de vosaltres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *